Як відсвяткувати Великдень без шкоди для довкілля?

5 травня значна частина українців святкуватиме Великдень. У цей час сім’я збирається разом, фарбує крашанки, пече паски та частується смаколиками. Але Великдень – це не привід забувати про екологію. Зверніть увагу, наскільки наповнені смітники після святкування! Тому у свято світла і добра, не забудьте попіклуватись і про нашу планету. Ми підготували практичні поради, як провести святкування без шкоди для довкілля.

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР

За давніми традиціями, підготовка до Великодня починається у чистий четвер. Вважається, якщо не поприбирати у домі цього дня і зустріти Великдень у брудному приміщенні, то весь рік чекай низки невдач та бід. Тож, закликаємо усіх українців прибрати у будинках, перебрати старі непотрібні речі та віддати їх у гуманітарні хаби. Таким чином ви не лише збережете довкілля, а й зробите добру справу.

КРАШАНКИ

Якщо шкарлупа самих яєць є органікою і має всі шанси перетворитися на добриво, цього зовсім не можна сказати про термоплівки для яєць, які останнім часом є дуже популярними на Великдень. Звісно, вони дуже зручні у використанні й виглядають супер яскраво, але переробці такі обгортки не підлягають.

Прикрасити яйця можна й іншими способами. Згадаймо, як це робили наші бабусі, які використовували для крашанок тільки природні барвники — лушпиння цибулі, березового листя, соки овочів. Можливо це не так швидко, як загорнути яйця у ПВХ-плівку чи занурити у розчин хімічних барвників, але це безпечно і для природи, і для нашого здоров'я.

ПАСКИ

Віддавайте перевагу паскам, які продаються без пластикової упаковки. Якщо готуєте паску самостійно, уникайте яскравої цукрової посипки в поліетиленових пакетиках. Для оздоблення прекрасно підійдуть цукати, сухофрукти або горішки. Це не лише більш екологічно, а й корисніше для вашого здоров’я.

ЗАСТІЛЛЯ

Продумайте заздалегідь, що ви будете готувати та складіть список, щоб не придбати зайвого. В середньому на свята українці купують на 30% більше продуктів, ніж потрібно. Це допоможе не лише врятувати довкілля від надмірного засмічення, а й вберегти ваш гаманець від зайвих витрат. У магазин беріть із собою шопери та мішечки, які можна також пошити самостійно зі старих вживаних речей.

Якщо влаштовуєте у цей день пікніки на природі, не забудьте прибрати за собою усі відходи та донести їх до найближчих сміттєвих баків, або посортувати, помити та здати на переробку. Важливо! Якщо сміттєвий бак переповнений, донесіть відходи до наступного, адже так воно може розлетітись навколо.

ПОМИНАЛЬНІ ДНІ

Відмовтеся від пластикових квітів для прикрашання могил. Як екоальтернативу, обирайте багаторічні живі квіти. Вони мають набагато красивіший вигляд та з часом не розкладатимуться на мікропластик.

Окрім того, якщо у вас є традиція залишати солодощі біля могил, обирайте щось органічне та без упаковки.

Бажаємо вам мирних та екологічних свят!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці